Zomervakantie...tips

Gepubliceerd op 29 mei 2022 om 20:43

Toen ik jong was gingen we elke schoolvakantie minimaal 1 weekje weg. Ik genoot volop van die momenten. Nieuwe ervaringen opdoen, niet naar school, geen wekker, heerlijk!

Voor mijn ouders ging daar wel wat voorbereiding aan vooraf. De vakantie moet natuurlijk een ontspanningsmoment zijn voor iedereen.

Ik had behoefte aan nieuwe prikkels om volop te kunnen genieten, maar ook aan herkenning en voorspelbaarheid. Beste een lastige combinatie.

Landal was dé oplossing! Rustige parken in het groen, dezelfde faciliteiten en typisch herkenbare inrichting. Genoeg keuze in Nederland; elke vakantie een ander park. En nee, we werden en worden niet gesponsord door Landal 😉

Twee keer hebben mijn ouders een andere vakantie geprobeerd met minder duidelijke voorbereiding en verwachtingen en weinig herkenning…twee keer een minder groot succes. Het gaf veel meer spanning bij mij.

Dus werd het daarna weer Landal. In de voorbereiding maakte mijn moeder een boekje voor mij en mijn zus. Daarin plakte we de plattegrond van het park, foto’s van het huisje die we van internet hadden gehaald, het huisnummer en foto’s en picto’s van wat we gingen doen. Naar de dierentuin, de kartbaan, bowlen, midgetgolf, zwemmen, museum, ijsje halen…

Voor mij was de vakantie dan vooraf duidelijk. Het maakte dan niet uit op welke dag we welke activiteit gingen doen.

Uiteraard nam ik mijn lievelingsspeelgoed mee zodat ik me ook op dagen met minder weer goed kon vermaken.

Tijdens de vakantie maakte we veel foto’s. Weer thuis werden die in het boekje geplakt en kon ik dat meenemen naar school om te vertellen over de vakantie.

De herkenning en duidelijke verwachtingen in combinatie met toch telkens weer nieuwe prikkels, gaven zoveel rust dat het hele gezin kon genieten. We hebben heel wat plezier gehad!

Van mijn ouders hoor ik dat ik na elke vakantie weer een stap had gemaakt in mijn ontwikkeling. Alsof al het eerder geleerde dan verwerkt werd en er weer ruimte was voor nieuwe dingen.

Ieder kind, met en zonder autisme, zal weer andere voorkeuren en behoefte hebben. Dit werkte voor mij.  

Ik wens jullie alvast veel plezier met alle voorbereidingen voor komende zomervakantie.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.