10 tips voor het leren lezen

Gepubliceerd op 6 september 2020 om 19:06

Leren lezen is niet vanzelfsprekend voor alle kinderen met autisme. Hieronder 10 tips voor de eerste stappen naar het leren lezen.

Tip1 - interesse opwekken

Alles begint bij interesse opwekken voor boekjes. Waar ligt de interesse van jouw kind? Daar zoek je een boekje bij dat aansluit. Robin had helemaal geen interesse in boekjes. Wel was hij dol op auto's. Zijn moeder vulde de kast met allerlei boekjes over auto's en vervoer, maar met geen van de boekjes kon ze Robin interesse krijgen. Tot ze zag dat hij enorm moest lachen bij het zien van een kinderserie. Daarin las iemand een boekje over een konijn dat zich letterlijk door de pagina's heen kon toveren. Moeder kocht het boekje en voor het eerst kwam Robin bij haar zitten tijdens het voorlezen en hoorde ze aan het eind van het verhaal Robin 'nog een keer' zeggen. Robin had boekjes ontdekt en vanaf dat moment werden ook andere boekjes interessant voor hem. 

Tip 2 - creër een vast moment

Routine, routine...veel kinderen met autisme houden van routine en daar kunnen we op inspelen door dagelijks een vast voorleesmoment te kiezen. Een rustig momentje in de ochtend, voor het slapen gaan, kijk naar wat bij jullie ritme past. Zo gaat je kindje uitkijken naar het voorleesmoment. 

Tip 3 - omgeving

Lees voor in een rustige omgeving. De woonkamer waar de TV staat of de iPad ligt, is misschien niet de plek waar je kindje gemakkelijk zijn aandacht bij het voorlezen kan houden. Samen in een tentje in de slaapkamer of op kussens onder de eetkamertafel kan misschien wel succesvol zijn. Robin's favoriete plek om te lezen was samen met zijn moeder in een enorme doos van Ikea. 

Tip 4 - bibliotheek

Tot de 18de verjaardag van je kind is de bibliotheek gratis! Maak daar goed gebruik van want om de interesse van je kindje te vinden ben je vaak heel wat boekjes verder. En interesses wisselen soms snel. Een gratis abonnement op de bibliotheek kan je veel geld besparen. 

Tip 5 - leer voorlezen

Hoe beter je kunt voorlezen, hoe langer je de aandacht van je kind kunt vasthouden. Lees het verhaal door voordat je jouw kind er kennis mee laat maken. Zo kun je alvast stemmetjes en pauzes oefenen om het verhaal tot leven te kunnen brengen. Bij veel kinderboeken zijn handpoppen verkrijgbaar. Deze maken het verhaal nog aantrekkelijker. 

Tip 6 - breng boeken tot leven

Wanneer je kindje het nog moeilijk vindt om naar het voorlezen te luisteren kun je zoeken naar animaties van het kinderboek. Zo is van het populaire boek 'de Gruffalo' ook een korte film. Wanneer je kindje de film heeft gekeken en daarna met jou het boek leest, is er herkenning en vaak meer enthousiasme voor het boek. 

Tip 7 - bouw een thema om een boek

Boekjes worden interessanter wanneer je het verhaal in de belevingswereld van je kindje weet integregen. Internet levert zo veel inspiratie! Ga naar maar eens naar pinterest, type 'thema rupsje nooitgenoeg' en laat je inspireren.  

Tip 8 - de klank van een letter

Wanneer je jouw kindje letters wil aanleren, gebruik dan altijd de klank van de letter. Dus een B klinkt als 'buh' en niet als 'bee'. De klanken heeft je kindje nodig voor het leren 'hakken en plakken' van woorden. 

Tip 9 - letters leren lezen

Het aanleren van letters gaat bij kindjes met autisme gemakkelijker in kleine stapjes: 

1. zeg de klank en laat je kindje de klank herhalen

2. laat de letter zien, zegt de klank en laat je kindje de klank herhalen

3. zeg de klank en laat je kindje de letter aanwijzen

4. wijs de letter aan en laat je kindje de klank zeggen

5. voeg verschillende lettertypes toe; schrijfletters, blokletters, type-letters

Ga pas naar de volgende stap wanneer je zeker weet dat je kindje de huidige stap beheerst. Herhaal dit met alle letters van het alfabet. 

Tip 10 - onze favorieten

Boeken met herhalingen blijven favoriet bij de meestje kindjes: 

De Gruffalo - Julia Donaldson & J. Donaldson

Rupsje Nooitgenoeg - Eric Carle

We gaan op berenjacht - Michael Rosen & Michael Rosen

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft - Werner Holzwarth & Wolf Erlbruch

Stt, de tijger slaapt - Britta Teckentrup

Gewoon zoals je bent - Jonny Lambert

We hebben er een geitje bij - Marjet Huiberts

Een boek - Hervé Tullet

Zo moe en toch klaarwakker - Suzanne Strasser

Het boze boek - Cédric Ramadier

Potje -  Mylo Freeman & M. Freeman

Oh! een boek vol geluid - Hervé Tullet

Speel je mee? - Hervé Tullet

We wensen jullie veel leesplezier!