Hoe leert mijn kindje praten?

Gepubliceerd op 9 augustus 2020 om 14:26

Sommige kindjes met autisme praten niet of nauwelijks. Ze lijken taal niet als vanzelf op te pakken. Wat kun je doen om je kindje te leren praten? 

Voor veel kindjes werkt het volgen van hun motivatie; wat heeft je kindje van je nodig, waar gaat zijn interesse naar uit, waar speelt hij mee? 

Veel dagelijkse handelingen doen we automatisch, maar je kunt juist deze herhaling inzetten om taal uit te lokken. 

Een voorbeeld: 

Je kindje eet een boterham met chocoladepasta, zijn favoriet beleg. Elke dag smeer je zijn boterham, snijdt het in stukjes, geeft deze aan hem en hij eet het vol smaak op. 

Maar nu doe je het anders; je 'vergeet' de chocoladepasta en geeft hem zijn in stukken gesneden boterham zonder beleg. Je zet de pot met chocoladepasta wel in zijn zicht op tafel. En dan wacht je. Grote kans dat je kindje op een of andere wijze laat zien dat je iets vergeten bent en hij chocoladepasta op zijn boterham wil. Hou de pot chocoladepasta omhoog in de buurt van je gezicht en zeg 'pasta'. Zodra je kindje naar de pot kijkt en misschien zelfs even oogcontact met je maakt, herhaal je het woord pasta enthousiast en smeert 1 stukje van zijn boterham met pasta en geeft deze aan hem. Deze stap herhaal je met elk stukje van zijn boterham.

Zodra je merkt dat je kindje je beter gaat aankijken of misschien wel gaat grijpen of wijzen naar de pot chocoladepasta smeer je net wat meer op het stukje boterham of gelijk op 2 stukjes boterham en uiteraard benadruk je het woord 'pasta'. Probeer zo min mogelijk andere taal erbij te gebruiken. Je kindje zal de koppeling van het woordje 'pasta' leggen bij het zien van de pasta die op zijn boterham wordt gesmeerd.

Wanneer je dit dagelijks herhaalt is de kans groot dat je kindje een klank gaat maken wanneer hij pasta op zijn boterham wil. Zodra je een klank hoort geef je meer pasta op zijn stukje boterham of meer stukjes boterham met pasta. Reageer ook heel enthousiast en herhaal het woordje pasta een aantal keren. In het begin geef je het stukje boterham met pasta bij iedere klank die je kindje maakt voor de pasta, ook als het nog niet op het woordje pasta lijkt.

Wanneer je een aantal keren een klank hebt gehoord die op het woordje pasta lijkt smeer je de pasta alleen bij die klank op zijn boterham en niet langer voor wijzen, grijpen of andere klanken.

Kijk voor meer tips bij het speelgoed op onze site. Bij vrijwel al het speelgoed staan tips voor het oefenen van taal in de beschrijving. En bij ons speelgoed ontvang je een kaart met allerlei voorbeelden om taal te oefenen.

Zo help je jouw kindje elke dag weer om te leren praten.