7 tips voor een geslaagd sinterklaasfeest

Gepubliceerd op 8 november 2023 om 21:07

De sinterklaas periode is spannend voor kinderen zonder autisme én voor kinderen met autisme.

Hoe kun je met jouw kind met autisme een zo plezierig mogelijk sinterklaasfeest vieren?

 

  1. Bereid voor en leg uit

Begin met het introduceren van het concept Sinterklaas en leg de betekenis ervan uit. Gebruik visuele hulpmiddelen, sociale verhalen of video's om jouw kind te helpen begrijpen wat hij kan verwachten. Dit zal eventuele angst helpen verminderen en een gevoel van vertrouwdheid creëren.

 

  1. Maak een visueel schema

Ontwerp een schema dat de verschillende activiteiten tijdens de sinterklaas periode visualiseert. Een kalender met daarop aangegeven wanneer de schoen gezet mag worden, wanneer we naar de intocht gaan kijken en welke dag pakjesavond gevierd wordt.

Een aftelkalender kan ook helpen.

 

  1. Prikkels

Is je kind gevoelig voor harde geluiden maar wil je wel naar de intocht? Neem een koptelefoon mee of zet je kindje in een buggy waarin hij zich een beetje kan terugtrekken als het even wat veel is. Neem jouw kind op je nek zodat het goed overzicht heeft.

Overweeg om pakjesavond met alleen het gezin te vieren in plaats van met de hele familie.

Een paar cadeautjes is een stuk overzichtelijker dan bergen pakjes. Voor kinderen die het heel spannend vinden kan het helpen om cadeautjes niet in te pakken of vooraf samen uit te zoeken.

 

  1. Pas tradities aan

Sinterklaastradities kunnen worden aangepast aan de behoeften van jouw kind. Een handje geven aan de piet of sint is geen verplichting. Misschien is zwaaien op afstand al spannend genoeg.

 

  1. Betrek het kind erbij

Door jouw kind te betrekken bij de voorbereidingen kan de betrokkenheid, begrip en het plezier van sinterklaas worden vergroot. Bak samen pepernoten, maak een verlanglijstje, volg het sinterklaasjournaal. Zo krijgt je kind meer grip op het feest.

 

  1. Verwachtingen

Oei, een moeilijke. Het is belangrijk om de verwachtingen tijdens het sinterklaasfeest te managen. Leg je kind uit dat niet alles precies zal verlopen zoals gepland, en dat is oké. Stimuleer flexibiliteit en benadruk dat de echte betekenis van sinterklaas ligt in geven en samen zijn.

 

  1. Neem pauzes

Sinterklaasvieringen kunnen voor iedereen een overweldigend moment zijn en dat is voor kinderen met autisme niet anders. Zorg ervoor dat je regelmatig een pauze inlast voor jouw kind. Even een rustig hoekje waar hij met zijn favoriete speelgoed kan spelen. Soms is het uitpakken van 1 pakje al genoeg. Meer is niet ander beter 😉

 

Iedere kind met autisme is uniek, dus stem het feest af op de behoeften van jouw kind zodat iedereen terug kan kijken op een gezellig en geslaagd sinterklaasfeest.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.