5 tips voor in de zomervakantie

Gepubliceerd op 2 juli 2023 om 16:41

 

 

Of je nu thuis blijft of op vakantie gaat, met onderstaande tips willen we je inspireren om jouw kind met autisme een leuke zomervakantie te bieden.

Zomer is bij uitstek dé tijd om te werken met sensorisch materiaal. 

1. Watertafel

Watertafels bieden de kans om vele verschillende structuren te ontdekken en om het spel zowel leuk als leerzaam te maken. Een bak vol water beads / waterparels om te voelen en in bakjes te scheppen. Gekleurde hengel-eendjes en dan de gevraagde kleur uit het water hengelen. Modder maken, auto's er in en daarna in een bak water wasserette spelen. Kunststof letter en cijfers in een bak water en dan de gevraagde letter of cijfer er uit vissen met een visnetje. Een bak vol scheerschuim om te voelen en dieren in te verstoppen. Welk dier voel je? Daarna moet het dier in bad. Droge pasta, bonen, kinetisch zand…de ideeën zijn eindeloos.

Niet op vakantie? Een leuke betaalbare multifunctionele watertafel is de https://www.ikea.com/nl/nl/p/flisat-kindertafel-50298418/ (niet gesponsord)

2. Waterspel

Laat de temperatuur maar stijgen, want met water spelen is het leukste dat er is. Alhoewel, vroeger wilde ik geen druppel water op mijn shirt. Daar heb ik aan moeten wennen waarna ik ook echt plezier ging beleven aan waterspel. Als jouw kind nog moet wennen aan waterspel kun je het thuis kleinschalig houden. Samen de auto wassen, planten water geven of de krijttekeningen van het terras spuiten. Waterballonnen vullen en gooien op een doel. Plezier maken met water, zonder zelf erg nat te worden zorgt er voor dat jouw kindje een leuke koppeling legt met het water en nat worden. En dan eindelijk in het zwembadje of onder de tuinsproeier door rennen.

3. Verfpret buiten

Binnen geen rommel? Grote vellen of rollen papier, oude behangrollen en heel veel verf! Zwemkleding aan en niets kan je meer tegenhouden. Voeten en handen maken de mooiste verftekeningen. Klaar? Kunst laten drogen en kind lekker in de tuinsproeier laten spelen.

4. Speurtocht

Verstop speelgoed of ander materiaal wat je samen gaat zoeken. In de tuin op zoek naar de dino’s of samen buiten op zoek naar verkeersborden of automerken (mijn favoriet als kind). En bij slecht weer ga je binnen op speurtocht

5. Nog meer activiteiten

Het boek ´Met plezier uit de pas´ heeft mij vroeger hele leuke zomervakanties opgeleverd. Bordenvol activiteiten passend bij alle zintuigen. En voor de meeste activiteiten heb je geen speciaal materiaal nodig maar gewoon wat je al in huis hebt. Een linkje naar het boek (niet gesponsord) https://www.bol.com/nl/nl/p/met-plezier-uit-de-pas/1001004004823098/

 

We wensen jullie een fijne speelse zomer!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.