7 tips voor ouders om spel te oefenen

Gepubliceerd op 1 oktober 2023 om 12:48

Spel aanleren bij kinderen met autisme: tips voor ouders

Het kan een uitdaging zijn om spel en samenspel te ontwikkelen. Tegelijkertijd is spel en het spelen met anderen een belangrijk onderdeel dat de sociale interactie, verbeeldingskracht en algehele ontwikkeling stimuleert.

 

Met onderstaande tips willen we ouders inspireren met hun kinderen te spelen.

 

  1. Creëer een speelomgeving

Het creëren van een inspirerende speelruimte prikkelt niet alleen de fantasie maar geeft ook een duidelijkheid. Vaak kiezen ouders voor een speelruimte in de slaapkamer. Ons advies is om de slaapkamer en speelruimte van elkaar te scheiden. Voor een goede nachtrust wordt volwassenen niet voor niets geadviseerd om laptop, tablet en TV buiten de slaapkamer te houden 😉 Het schept duidelijkheid wanneer een slaapkamer alleen gebruikt wordt voor slapen en niet voor spelen. Een speelhoek in de woonkamer zorgt er voor dat je zicht op je kind houdt en je gemakkelijk even mee kan spelen om spel aan te leren. Wissel het materiaal in de speelruimte regelmatig. Zo breidt je interesses in spel uit.

 

  1. Voeg visuele ondersteuningen toe

Visuele ondersteuning kan een krachtig hulpmiddel zijn om kinderen met autisme spel te leren begrijpen. Gebruik visuele schema's of stapsgewijze handleidingen met afbeeldingen om de volgorde van de spelactiviteiten te helpen begrijpen. Video’s van kinderen die spelen en dit met jouw kind naspelen zijn eveneens goede hulpmiddelen. Visuele ondersteuning kan ook worden gebruikt om beurtnemen aan te leren. Je kan bijvoorbeeld een timer gebruiken om aan te geven wanneer het tijd is om te wisselen, of een foto ophangen van wie er aan de beurt is. Voor kinderen die moeilijk tot spel kunnen komen kun je een keuzebord maken met daarop foto’s van de verschillende spelmaterialen. Pas de hoeveelheid aan keuzemogelijkheden aan op wat jouw kind aan kan.

 

  1. Gebruik sociale verhalen

Sociale verhalen zijn korte verhalen die specifieke sociale situaties en passende reacties beschrijven. Ze kunnen zeer effectief zijn bij het aanleren van spelvaardigheden aan kinderen met autisme. Creëer sociale verhalen die zich richten op verschillende speelscenario's, zoals spelen met speelgoed, doen alsof of om de beurt spelen. Lees deze verhalen regelmatig met uw kind om hem te helpen het verwachte gedrag tijdens het spelen te begrijpen. Vroeger had ik een sociaal verhalen boek waarin mijn F1 held Michael Schumacher model stond voor hoe ik kon handelen in moeilijke situaties. Perfect!

 

  1. Stimuleer parallel spelen

Parallel spelen is een speelfase waarin kinderen naast elkaar spelen zonder directe interactie. Dit soort spel kan een goed startpunt zijn voor kinderen met autisme die leren omgaan met anderen. Moedig jouw kind aan om samen met leeftijdsgenoten te spelen, door hem of haar te voorzien van hetzelfde speelgoed. Vergroot stap voor stap de mogelijkheden voor interactie, zoals om de beurt spelen of speelgoed delen.

 

  1. Modelspelgedrag

Kinderen met autisme leren vaak het beste door het voor te doen. Neem de rol aan van een speelpartner en modelleer passend speelgedrag voor jouw kind. Gebruik eenvoudige taal en gebaren om te demonstreren hoe je met een specifiek speelgoed speelt. Bij veel van ons speelgoed leveren we spelscripts om je te inspireren.

 

  1. Geef duidelijke en eenvoudige instructies

Bij het aanleren van speelvaardigheden is het belangrijk om duidelijke en eenvoudige instructies te geven. Breek complexe spelactiviteiten op in kleinere stappen en geef jouw kind duidelijke aanwijzingen voor elke stap. Gebruik visuele of verbale hulp waar nodig.  

 

  1. Vier de vooruitgang en zorg voor positieve versterking

Zie en vier de inspanningen en vooruitgang van jouw kind bij het leren spelen. Geef specifieke complimenten en positieve bekrachtiging wanneer jouw kind mooi spelgedrag laat zien of instructies in spel opvolgt. Dit zal jouw en kind en jezelf motiveren om door te gaan met het oefenen.

 

Houd er rekening mee dat elk kind met autisme uniek is en wat voor het ene kind werkt, werkt mogelijk niet voor het andere. Het is belangrijk om geduldig, flexibel en begripvol te zijn terwijl je de spelontwikkeling van jouw kind ondersteunt. Met veel oefening, creativiteit en positiviteit lukt het zeker!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.